30 вересня 2025, 10:25
Гриби містять значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Як уникнути отруєння грибами:
Навіть, якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, дітям до 12 років, людям літнього віку та з проблемами травної системи.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів, а саме: нудота; блювання; різкий біль у животі; діарея; запаморочення; підвищення температури тіла; зниження пульсу; задуха; судоми; відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги); марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів, негайно телефонуйте «103». Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла).
До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» – це може бути смертельно небезпечно.
Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.
Пам’ятайте! Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
Ольга Ручиця, лікар загальної практики-сімейний лікар КНП «Котелевський Центр ПМСД»
Підпишіться, щоб отримувати листи.